Sernik limonkowy z matcha na owsianym spodzie

Lekki, orzeźwiający sernik na owsiano-daktylowym spodzie bogatym w potas i błonnik. Zielony kolor masie serowej nadaje matcha, czyli sproszkowane liście zielonej herbaty. O zdrowotnych właściwościach matchy przeczytasz TUTAJ.

Składniki na spód owsiany:

1 szklanka płatków owsianych
200 g suszonych daktyli
pół szklanki wody
40 g masła

Daktyle zalać w garnuszku wodą i podgrzewać na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, do czasu aż daktyle się rozpadną i powstanie z nich jednolity krem. Gdy woda za szybko odparuje, należy ją uzupełnić. Na koniec daktyle można dodatkowo zmielić blenderem.

Płatki owsiane zmielić.

Połączyć płatki z masłem i jeszcze ciepłą masą daktylową.

Masę przełożyć do tortownicy (średnica ok 25 cm) wyłożonej folią spożywczą. Schłodzić w lodówce.

Składniki na masę serową:

650 g zmielonego twarogu
puszka mleczka kokosowego (400ml)
1 łyżka zielonej herbaty matcha (proszku)
110 g cukru pudru
20 g żelatyny w proszku (5 łyżeczek) lub 5 listków żelatyny
60 ml wody
skórka otarta z 1 limonki i sok z niej wyciśnięty

Żelatynę zalać wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika, pozostawić do przestudzenia.

Mleczko kokosowe podgrzać, zdjąć z palnika i dodać do niego przesianą zieloną herbatę, wymieszać dokładnie, by nie było grudek.

Twaróg zmiksować z cukrem pudrem do otrzymania jednolitej masy, dodać otartą skórkę z limonki i sok z limonki, zmiksować. Na sam koniec dodać mieszankę z zieloną herbatą i żelatyną, dokładnie zmiksować.

Masę serową przelać na schłodzony spód owsiany. Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia (około 5 godzin)

Wierzch ciasta (opcjonalnie):

pół mango
łyżka soku z cytrny
łyżka cukru pudru
płaska łyżka żelatyny
2 łyżki wody

Mango pokroić w plasterki i ułożyć na serniku.

Żelatynę zalać wodą, ostawić do napęcznienia.

Cukier rozpuścić w soku z cytryny.

Żelatynę podgrzać do rozpuszczenia, następnie połączyć z cukrem i sokiem z cytryny.

Jeszcze niezastygłą żelatynę rozprowadzić pędzelkiem po mango ułożonym na wierzchu sernika. Odstawić do lodówki do zastygnięcia.

Kaloryczność sernika

Z całej tortownicy otrzymamy 12 kawałków sernika (o wadze około 150g). Przy takim podziale ciasta jeden kawałek będzie miał około 270 kcal. Sernik możemy odchudzić zamieniając mleczko kokosowe na jogurt, a cukier na erytrol. Wtedy 1 porcja będzie miała niecałe 200 kcal i niemal o połowę mniej tłuszczu (6 g na 1 porcję). Ten deser nie powinien wywoływać u Was wyrzutów sumienia, bo jest dobrym źródłem wapnia i białka. Nie są to więc same “puste kalorie” pochodzące z cukru i tłuszczu.

Więcej o matchy i jej właściwościach zdrowotnych przeczytasz TUTAJ.

Matchę możesz kupić TUTAJ

Facebook