Proteinowe bułeczki – bez mąki. Idealna kolacja po treningu

Proteinowe bułeczki – bez mąki. Idealna kolacja po treningu

Po wieczornych zajęciach fitness pojawia się dylemat – jeść czy nie jeść kolacji. Odpowiedź brzmi – jeść, ale starajmy się, by nie był to obfity posiłek. Unikajmy tłustych potraw, ale zwróćmy też uwagę, by nie dostarczał on nadmiernej ilości węglowodanów, zwłaszcza cukrów prostych.

Wygodną, całkiem smaczną i pożywną propozycją będą bułeczki proteinowe bez mąki. Dostarczą one dużo białka, które posłuży regeneracji mięśni. Nie zawierają mąki, ale bogatsze w błonnik i mniej kaloryczne otręby. Połączenie takiej przekąski z warzywami sprawi, że kolacja będzie lekka, ale sycąca.

Składniki na 12 bułeczek:
3 jajka S lub M,
200g chudego twarogu,
100g otrębów owsianych (10 czubatych łyżek),
20g siemienia lnianego (2 płaskie łyżki),
łyżeczka proszku do pieczenia,
1/3 łyżeczki soli

Składniki miksujemy na gęste ciasto. Możemy albo rozkładać je łyżką na blaszę (wyjdą wtedy placuszki), albo wkładać po łyżce do foremek na muffinki (wyjdą wtedy babeczki, które po przekrojeniu na pół dadzą nam miniaturowe kromki).

Pieczemy do zrumienianie w temp. 160 – 180 st C przez 30 – 40 min.

Kaloryczność: 1 taka bułeczka ma 60 kcal.

Przykładowe zastosowanie w diecie:

II śniadanie:

1 bułeczka proteinowa + łyżka powideł + 5 migdałów

Podwieczorek:

1 bułeczka proteinowa + 2 łyżki hummusu + pół papryki czerwonej

Kolację

1 bułeczka proteinowa + sałatka z awokado i rukoli*

*Sałatka z awokado i rukoli
2 garście rukoli, pół awokado, 1 pomidor lub 6 pomidorków koktajlowych, 1 łyżeczka pestek z dyni
Sos: 1 łyżeczka oleju, sól, pieprz, 1/2 łyżeczki musztardy, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1/2 ząbka czosnku,

Rukolę umyć i osuszyć, wyłożyć do dużych głębokich talerzy, dodać pokrojone pomidory lub pokrojone pomidorki koktajlowe, obrane i pokrojone awokado. Wszystko doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Pestki zrumienić na patelni i dodać do składników sosu połączonych w miseczce. Polać po sałatce

Facebook