Pieczone pączki z nadzieniem wiśniowym

Pieczone pączki z nadzieniem wiśniowym

Jeden smażony pączek to około 300 kcal. Źródłem tych kalorii są przede wszystkim węglowodany, ale i tłuszcz, którego w jednym pączku jest aż 11g,w tym połowa to tłuszcz nasycony.

Tradycyjna receptura nakazuje nam smażyć pączki na głębokim tłuszczu (smalcu). Możemy jednak je upiec, a do środka zamiast bardzo słodkiej marmolady, dać zmiksowane owoce. W ten sposób otrzymamy pączka niemal o połowę mniej kalorycznego.

Pączek otrzymany wg poniższego przepisu będzie miał ok. 170 kcal i 6g tłuszczu (w tym 2,6 g to tłuszcz nasycony). Jeśli jesteś na diecie, bez wyrzutów sumienia możesz pozwolić sobie zjeść go w Tłusty czwartek na podwieczorek lub II śniadanie.

 

Pieczone pączki, składniki na 16 porcji

100 ml ciepłego mleka

50 g świeżych drożdży (lub 14 g drożdży instant)

370 g mąki pszennej (tortowej lub do wypieków drożdżowych)

40 g cukru

3/4 łyżeczki soli

3 jajka

90 g miękkiego masła

90g jogurtu naturalnego

Lukier pomarańczowy: 200 g cukru pudru, pół łyżeczki skórki z pomarańczy, 4 łyżki soku z pomarańczy, 1 łyżeczka soku z cytryny

Nadzienie: 250g wiśni (poza sezonem mrożone), 1 łyżka cukru

Świeże drożdże wyjąć wcześniej z lodówki, aby się ociepliły. Następnie zrobić z nich rozczyn – wymieszać ciepłe mleko, pokruszone drożdże,1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki, odstawić do wyrośnięcia na ok. 10 minut pod przykryciem ze ściereczki.

Do dużej miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól i wymieszać. Następnie wlać rozczyn drożdży i zacząć mieszać składniki łyżką. Dodać jajka i ponownie wymieszać, następnie wyrabiać przez około 5 – 10 minut aż ciasto będzie gładkie.

Masło rozpuścić i połączyć z jogurtem. Dodać do ciasta i wyrabiać przez ok. 10 minut, aż będzie elastyczne i błyszczące. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Chwilę powyrabiać pozbywając się pęcherzy powietrza. Złączyć w jedną część, następnie dłońmi rozpłaszczyć na placek o grubości około 1 cm.

Szklanką lub obręczą wyciąć 16 kółek. Rozpłaszczać je nieco w dłoni, na środek kłaść pełną łyżeczkę owoców. Składać kółka na pół, zlepiać brzegi, uformować kulkę i ułożyć ją łączeniem na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Ułożyć na blaszce i odstawić na ok. 1/2 godziny do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu).

Wierzch pączków posmarować roztrzepanym jajkiem uprzednio ogrzanym w temp. pokojowej i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 15 minut. Wyjąć z piekarnika, studzić przez około 10 minut, następnie polukrować.

Lukier pomarańczowy: Do miseczki wsypać cukier puder, dodać skórkę startą z pomarańczy (około 1/2 łyżeczki), łyżeczkę soku z cytryny oraz sok z pomarańczy w takiej ilości aby otrzymać lukier o odpowiedniej gęstości. Wymieszać ze smażoną skórką pomarańczową lub konfiturą (około 2 – 3 łyżki).

Facebook