Matcha – skoncentrowana moc zielonej herbaty

Matcha to sproszkowane liście zielonej herbaty stosowane w japońskiej ceremonii parzenia herbaty. Ma łagodny, pozbawiony goryczy, smak i jest świetnym źródłem przeciwutleniaczy i idealnie nadaje się do deserów.

Matcha powstaje ze specjalnego rodzaju herbaty, Camellia Sinensis. Roślinę na kilka tygodni przed zbiorami osłania się przed słońcem. Dzięki temu liście nabierają jasnego odcienia zieleni, a herbata staje się słodsza i bardziej aromatyczna. Z zebranych roślin usuwa się twarde łodygi i żyłki, a następnie liście są suszone i ścierane na proszek. Powstały proszek to nasza macha.

Macha – właściwości zdrowotne

Nauka dysponuje licznymi badaniami potwierdzającymi korzyści zdrowotne z picia zwykłej zielonej herbaty. Nad wpływem samej matchy badań na chwilę obecną nie jest tak dużo. Ponieważ jednak jest ona skoncentrowaną formą zielonej herbaty i pije się nie tylko napar, ale także zmielone liście, zakłada się, że przynosi ona takie same, a nawet silniejsze efekty. Tym bardziej że stężenie jednego z najważniejszych przeciwutleniaczy herbaty (galusanu epigallokatechiny (EGCG)) w napoju przygotowanym z matchy jest o 137 razy większe niż w zwykłym naparze z zielonej herbaty (porównano z herbatą China Green Tips) i co najmniej trzy razy wyższe niż największa wartość wykazana jak dotąd w literaturze dla wszystkich innych innych zielonych herbat.

Podsumuję najważniejsze z już istniejących doniesień naukowych na temat matchy:

  • poprawia koncentrację i funkcje poznawcze – to dzięki L-teaninie, która działa relaksująco i poprawia samopoczucie. W połączeniu z kofeiną i  galusanem epigalokatechiny (także obecnymi w matchy) poprawia naszą koncentrację uwagi i pamięć.
  • ma działanie przeciwnowotworowe. Zielona herbata zawiera przeciwutleniacze z grupy katechin, zwłaszcza galusan epigalokatechiny katechiny (EGCG), którego przeciwnowotworowe właściwości potwierdzono już w wielu badaniach. Związek ten chroni DNA przed uszkodzeniem, co hamuje powstawanie komórek nowotworowych. Dodatkowo w liściach zielonej herbaty występuje chlorofil (zielony barwnik), a badania wiążą większe spożycie chlorofilu z niższymi wskaźnikami raka wątroby związanymi z aflatoksynami (toksyny wytwarzane przez pleśń np. w nieprawidłowo przechowywanych orzechach i ziarnach zbóż).
  • wspomaga odchudzanie – Dzięki zawartości EGCG i kofeiny może wspomagać spalanie tkanki tłuszczowej wywołane wysiłkiem fizycznym. W badaniu przeprowadzonym na 13 kobietach wykazano zwiększone utlenianie tłuszczu podczas 30-minutowego szybkiego marszu w grupie, która wypijała matchę. Kobiety, które w dniu poprzedzającym spacer i 2 godziny przed marszem wypiły matchę, spaliły średnio o około 0,04 g więcej tłuszczu (w przeliczeniu na osobę) podczas tej aktywności fizycznej w porównaniu do kobiet, które jej nie piły.
  • może zmniejszać ryzyko cukrzycy. Niektóre badania sugerują, że osoby pijące zieloną herbatę mają mniejsze ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 niż ci, którzy nie spożywają herbaty. Jeśli chodzi o wpływ samej matchy na rozwój cukrzycy, to w badaniu na myszach zaobserwowano, że obniża ona stężenie glukozy we krwi.
  • chroni przed chorobami układu krążenia. Spożywanie zielonej herbaty (5 filiżanek dziennie) wiąże się ze zmniejszoną śmiertelnością z powodu chorób układu krążenia. Część z badań dowodzi też, że katechiny występujące w zielonej herbacie chronią przed nadciśnieniem, działają przeciwzakrzepowo i mogą obniżać stężenie cholesterolu. Dowiedziono, że spożywanie 10 filiżanek zielonej herbaty dziennie może obniżyć całkowity poziom cholesterolu. Wpływ matchy na układ krążenia może być nawet silniejszy w porównaniu do naparu z zielonej herbaty. W badaniu na myszach zaobserwowano, że podawanie matchy chroni je przed wzrostem stężenie złego cholesterolu (LDL) i triglicerydów będącego konsekwencją wysokotłuszczowej diety. Ponadto w grupie myszy, którym podawano matchę zaobserwowano wzrost stężenia dobrego cholesterolu (HDL).
  • chroni przed uszkodzeniem wątroby i nerek. Wykazano, że matcha zmniejsza gromadzenie się produktów zaawansowanej glikacji (AGE) w nerkach. Akumulacja tych związków w organizmie może mieć ogromny wpływ na kondycję organizmu oraz patogenezę takich chorób jak uszkodzenie nerek i wzroku u cukrzyków, miażdżyca, amyloidoza czy też choroba Alzheimera. Właściwości ochronne dla wątroby i nerek wynikają także z tego, że matcha zmniejsza stężenie glukozy, triglicerydów i całkowitego cholesterolu, a także wykazuje aktywności przeciwutleniające.

Matcha – jak ją wykorzystać?

Tradycyjny japoński napój przygotowuje się zalewając 1 łyżeczkę matchy 100 ml wody o temperaturze 80 st C. Napój ten jest niemal bezkaloryczną bombą antyoksydantów.

Herbata matcha latte: do przygotowanej wg powyższej instrukcji herbaty dodajemy spienione mleko.

Zielone kostki lodu: Przygotowany napój z matchy możemy zamrozić w pojemniku do robienia kostek lodu i tak powstałe zielone kostki podawać do drinków i napoi.

Do owsianki i koktajli. Matcha nie zmieni smaku, ale podniesie wartość zdrowotną naszej owsianki lub koktajlu warzywno-owocowego. Wystarczy dodać pół łyżeczki do koktajlu lub przygotowanej owsianki.

Matchę możesz dodawać też do wszelkich deserów (ciast, lodów, galaretek, wymieszana z cukrem pudrem jako zielona posypka do ciast), past warzywnych i hummusów, sosów sałatkowych. Pamiętaj jednak, że poddając ją obróbce termicznej (pieczenie, gotowanie) zabijesz wiele cennych przeciwutleniaczy. Lepiej więc dodawaj ją do ugotowanej już potrawy lub do dań niewymagających dalszej obróbki termicznej.

PRZEPIS NA SERNIK LIMONKOWY Z MATCHA (kliknij)

Matcha do kupienia na stronie moyamatcha.com

Facebook