Lekki sernik z truskawkami na owsianym spodzie

Lekki sernik z truskawkami na owsianym spodzie

Na ciepłe dni proponuję lekki sernik z musem truskawkowym na beztłuszczowym owsianym spodzie. To zdrowa słodycz na podwieczorek lub drugie śniadanie.

1 porcja (kawałek o wadze 160g, jak na zdjęciu) to niecałe 200 kalorii, a przy tym dobre uzupełnienie diety w białko, błonnik, potas, magnez, cynk i żelazo. Wysoką wartość odżywczą przy stosunkowo niskiej kaloryczności uzyskujemy dzięki zdrowym modyfikacjom składników. Do sernika nie dodajemy w ogóle masła i ograniczamy dodatek cukru (a możemy całkiem pominąć i ser posłodzić erytrolem). Białą mąkę pszenną zamieniamy bogatymi w błonnik i składniki mineralne płatkami owsianymi. Daktyle suszone użyte do przygotowania spodu do ciasta zastępują cukier i masło (dają lepką konsystencję).

Składniki na mus truskawkowy
1 galaretka truskawkowa
300 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
2 łyżki cukru
300 g zsiadłego mleka lub jogurtu naturalnego

Spód
200g płatków owsianych
200g daktyli suszonych
pół szklanki soku pomarańczowego
3 łyżki jogurtu

Masa serowa
500 g zmielonego twarogu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
3 jajka
4 pełne łyżki jogurtu naturalnego

Przygotowanie

Mus:

Galaretkę rozpuścić w 350 ml gorącej wody. Truskawki przełożyć do rondla, połączyć z 2 łyżkami cukru i zmiksować na mus. Dodać do galaretki, wymieszać i ostudzić. Dodać zsiadłe mleko (lub jogurt) i wymieszać.

Spód:

Piekarnik nagrzać do 180 st C. Daktyle umieścić w rondlu, zalać sokiem pomarańczowym i gotować na małym ogniu często mieszając i rozgniatając owoce na mus. Gdy powstanie jednolity krem, zdejmujemy z ognia (można dodatkowo zmiksować blenderem). Płatki owsiane zmielić w młynku na mąkę. Połączyć zmielone płatki z powstałym kremem daktylowym i jogurtem. Dokładnie wymieszać i powstałe ciasto umieścić na spodzie tortownicy o średnicy 22 cm. Należy je dokładnie ugnieść palcami – można też rozwałkować. Tortownicę ze spodem wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 10 min.

Masa serowa:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Do miski włożyć zmielony twaróg, dodać mąkę ziemniaczaną i cukier, zmiksować na jednolitą masę. Następnie dodać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników na jednolitą masę. Dodać jogurt i zmiksować.
Masę serową wylać na podpieczony spód z ciasteczek i piec przez ok. 20 minut (lub do czasu aż sernik będzie ścięty), wyjąć z piekarnika, ostudzić. Na ostudzony sernik wyłożyć zimną masę truskawkową i wstawić do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc do czasu aż mus będzie już sztywny.

Wartość odżywcza 1 porcji:

Z podanego przepisu wyjdzie 16 porcji ciasta. 1 porcja (160g) to 200 kcal., 12,5g białka, 2,8g tłuszczu, 32,9g węglowodanów, 43 mg cholesterolu, 2,3g błonnika, 285 mg potasu, 106 mg wapnia, 35,6 mg magnezu,1,3g żelaza, 1,1g cynku,

Facebook